Homepage : EBI : voorwoord

Elementaire bedrijfsinformatica

Prof. dr. D.B.B. Rijsenbrij

Voorwoord

Met deze website wordt beoogd een eenvoudig overzicht te presenteren van de belangrijkste onderwerpen die een rol spelen bij de automatisering / informatisering van bedrijven.

De website is bedoeld voor zelfstudie. Bij het presenteren van de onderwerpen wordt geadviseerd gebruik te maken van de PowerPoint set genaamd "lecture", die aan het begin van elk hoofdstuk wordt gemeld. Daarnaast vindt u nog een meer uitgebreide PowerPoint set genaamd "total", waarin nog enkele andere aspecten worden gevisualiseerd.

De website "ELEMENTAIRE BEDRIJFSINFORMATICA" bestaat uit vijf secties, te weten :

Sectie 0 Inleiding
Sectie I Bedrijf in de informatiemaatschappij
Sectie II Structuur van de informatievoorziening
Sectie III Automatisering van de informatievoorziening
Sectie IV Bedrijfsinnovatie door informatie- & communicatietechnologie

In sectie I zullen we iets vertellen over bedrijven en het nut van informatievoorziening voor het bedrijf. Deze sectie geldt als basis voor de overige secties. In sectie II zullen we uitleggen hoe de informatievoorziening van een bedrijf is opgebouwd. Vervolgens zullen we in sectie III laten zien hoe de informatievoorziening van een bedrijf tot stand komt en in stand gehouden wordt. Tenslotte laten we in sectie IV zien hoe informatietechnologie gebruikt kan worden voor de innovatie van bedrijven.

Elk hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd :

  • Een "inleiding" waarin middels een paar woorden het onderhavige onderwerp wordt geschetst.
  • Een paragraaf waar de belangrijkste "leerdoelen" staan opgesomd die bij dit onderwerp behoren. De leerdoelen kunnen breder zijn dan de stof die wordt beschreven op deze website. Om echter werkelijk te doorgronden wat het betreffende onderwerp in essentie behelst, is het noodzakelijk om, gewapend met de leerdoelen, zelf op onderzoek te gaan.
  • Vervolgens worden in een of meer paragrafen summier enige uitleg gegeven betreffende het onderhavige onderwerp.
  • De paragraaf "trends" geeft een eenvoudige opsomming van enkele vernieuwingen op het behandelde onderwerp.
  • Bij "statements" worden enkele duidelijke ( smaakmakende ) uitspraken gedaan die geheel voor rekening komen van de schrijvers.
  • In de paragraaf "oefeningen" staan een aantal zaken waarmee ervaring kan worden opgedaan omtrent de theoretische stof die hoort bij dit onderwerp.
  • De paragraaf "vragen" kan worden beschouwd als een nadere detaillering van die punten die reeds bij de leerdoelen stonden vermeld. Het zijn in ieder geval items om bij stil te staan.
  • In de paragraaf "definities" staan enkele definities die nodig zijn bij het college en die de schrijvers nog niet uit het hoofd hebben geleerd. De lijst is zeker niet compleet. De schrijvers bladeren zelf regelmatig in de volgende woordenboeken :

The Internet Glossary and Quick Reference Guide ( 1998 ); Alan Freedman, Alfred & Emily Glossbrenner; Amacom; ISBN : 0-8144-7979-0.

Computer Dictionary ( 1998 ); Mitchell Shnier; QUE; ISBN : 0-7897-1670-4.

Woordenboek Informatica en Telecommunicatie ( 1998 ); Hein van Steenis; SYBEX; ISBN : 90-4190-226-0.

Glossary of Information Technology Acronyms and Terms ( 1997 ); The Gartner Group; ISBN : 1-891234-00-5.

Computer Dictionary ( 1997 ); Microsoft : ISBN : 1-57231-446-x.

    • Onder het kopje "literatuurverwijzingen" ( bedoeld is natuurlijk "lectuurverwijzingen" ) staat een uiterst subjectieve opsomming van informatiebronnen die de schrijvers hebben geraadpleegd bij het concipiëren van het onderhavige diktaat. Er staan hier voornamelijk geschriften uit onze eigen kennissenkring, af en toe aangevuld met een werkje uit de rest van de wereld. Wij gaan er van uit dat een werkelijk geïnteresseerde beter met een search engine over het WEB kan surfen of even bij AMAZON.COM binnen kan wippen om een voldoende duidelijk beeld te krijgen wat er op het onderhavige onderwerp allemaal geproduceerd is.

Dit dictaat is nog verre van volledig, vandaar het woord "concept". Het kan alleen beter worden door veel, praktisch verwerkbaar commentaar. Commentaar op de stof, uitbreiding van de lijst met leerdoelen, extra trends, forse statements, suggesties voor extra oefeningen en vragen. Ook nieuwe plaatjes die het behandelde beter visualiseren dan wel extra aspecten belichten zijn van harte welkom.

Graag materiaal en commentaar sturen aan prof. dr. Daan Rijsenbrij of op een van de andere coordinaten.

Laatst bijgewerkt  : 23 oktober 1998

website: Daan Rijsenbrij